Categorii
Articole

Ghid de amenajare a terasei: casă și apartament

Indiferent dacă locuiești la casă sau la bloc, amenajarea terasei este o adevărată provocare. Cum faci să-ți fie mai simplu? Avem noi câteva sfaturi utile.

Pe terasă oamenii petrec zilele însorite de vară, își beau cafeaua de dimineață sau se relaxează după serviciu, motiv pentru care nu este importantă doar selecția de mobilier confortabil si rezistent, ci si accesoriile.

Preferințele, când vine vorba de amenajarea terasei diferă de la persoană la persoană. Unele, de exemplu, aleg terase moderne acoperite, altele optează pentru construcții deschise exclusiv destinate relaxării în sezonul cald.

Dacă ești unul dintre norocoșii care locuiesc la curte și dispui de o terasă generoasă, nu pregeta să o transformi într-un mic paradis pentru tine și familia ta.

Amenajarea unei tase exterioare este o soluție ideală pentru a aduna laolaltă familia, prietenii, pentru a petrece timp de calitate cu cei dragi ție.

Citește în continuare pentru a afla idei interesante de amenajare a spațiului într-un mod elegant și funcțional.

Amenajarea terasei – provocări contemporane

Tipurile de terase sunt multiple, după cum spuneam anterior totul ține de preferințele tale. Dacă iubești stilul rustic, vei alege u terasă în care să predomine lemnul, dacă ești adept al stilului industrial, terasa ta va avea mult metal în alcătuire, dacă ești adeptul stilului minimalist cu siguranță nu vei îngrămădi multe obiecte pe terasă. Orice stil ai alege, până la urmă terasa trebuie să fie primitoare, să ofere căldură, relaxare și bună dispoziție.

Ori de câte ori este posibil, stilul terasei ar trebui să coincidă cu arhitectura spațiului. O paletă redusă este cheia pentru completarea unui design modern.

O formulă bună de respectat este utilizarea a nu mai mult de trei materiale dure pentru amenajarea terasei. Pentru un aspect minimalist rece, acestea ar trebui să fie în culori neutre, cu o utilizare rafinată a unei culori de accent sau a unui material, cum ar fi cheresteaua neagră sau un metal caracteristic precum oțelul.

Sfaturi și idei practice pentru amenajarea terasei

Mobilierul de grădina trebuie, mai presus de toate, să fie rezistent la schimbarea condițiilor meteorologice, și în același timp trebuie să fie stilat și corespunzător cu designul locuinței tale.

Dacă ai o terasă complet acoperită și, în plus, locul este bine protejat împotriva înghețului și a soarelui, alegerea este mult mai mare. Totuși, dacă ești îngrijorat că mobilierul tău de grădină s-ar putea deteriora din cauza schimbărilor climatice, merită să alegi produse speciale pentru exterior. 

Dacă decizi să alegi mobilier confortabil, precum diferitele modele de fotolii pentru exterior, ar trebui să ai grijă ca modelul și culoarea să se îmbine cu restul. Asortează întotdeauna culoarea podelei de pe terasă și interiorul casei. Podelele întunecate se potrivesc bine cu gri, maro sau negru . De asemenea, poți asorta scaune și o masă de lemn sau un leagăn de grădină pentru a se potrivi cu culoarea ramelor ferestrelor sau a acoperișului. Acest lucru va face ca totul să fie consistent și extrem de interesant și vei crea un mediu primitor datorită lemnului.

Idei de amenajare a terasei la casă

Există multe modalități de a obține idei de amenajare a terasei din curtea casei, pentru a se potrivi perfect suprafeței disponibile, gusturilor și bugetului tău.

Dacă alegi o terasă acoperită, există în acest caz mai multe variante pe care le ai la îndemână: fie o terasă acoperită complet cu posibilitate de încălzire pe timpul iernii, fie acoperită parțial cu folosință exclusivă pentru sezonul cald. În cazul în care terasa ta va fi parțial acoperită, există două variante de acoperiș pe care le poți lua în calcul: acoperiș care să asigure umbra însă care nu te ferește de ploaie, acoperiș izolat prin care nu trece apa.

Terasa la casă trebuie să fie construită în armonie cu spațiul ocupat. Acest spațiu trebuie bineînțeles adaptat nevoilor tale, fie că preferi o folosință doar pe timpul verii, ori optezi pentru o folosință pentru patru anotimpuri.

Construcția și amenajarea terasei este în strânsă legătură și cu activitățile pe care dorești să le desfășori în această incintă. Fie că vei opta exclusiv pentru o zonă de relaxare, cu plante luxuriante, cu mobilier comod, fie că vei opta pentru o zonă de joacă, cu mese și scaune din belșug, important este să-ți satisfacă nevoile.

Mobilierul este esențial deoarece este cel mai important lucru pentru amenajarea terasei, de aceea trebuie să alegi fie o canapea și fotolii pentru relaxare, fie o masă cu scaune. Sau, de ce nu, ambele variante dacă spațiul îți permite.

Iluminatul joacă și el un rol important și oferă cea mai bună ambianță terasei. Nu uita de câteva accesorii, precum o instalație pentru exterior sau lămpi și decorațiuni solare.

Idei de amenajare a terasei la bloc

Nu trebuie să faci compromisuri doar pentru că ai un balcon mic. Există idei de amenajare a terasei de apartament destul de creative și elegante, dintre care unele sunt proiectate încât o persoană poate sta în picioare.

Poți așeza pe podea perne sau poți folosi rafturi atârnate de balustradă. În plus, adăugând perne și covoare cu model colorat, grădini verticale și lămpi minuscule, poți atrage atenția de la dimensiune la design. Poți apela la rafturi suspendate pe perete pentru a aduce natura mai aproape de tine prin intermediul plantelor de exterior.

Nu uita! Ai deja un  avantaj față de majoritatea celor ce locuiesc la oraș: ai o terasă la bloc de care te poți bucura în voie. De ce să nu profiți și să amenajezi acest loc astfel încât să devină cât mai cald și mai primitor pentru tine, pentru familie, pentru prieteni.

Transformarea unui terase de bloc într-o zonă de relaxare nu este simplă, dar iată câteva idei care te-ar putea inspira:

  • o canapea confortabilă de exterior cu o măsuță de cafea și multe plante în jur
  • masă cu fotolii mici dar confortabile, cu plante și lumini
  • terasa – seră pentru iubitorii de plante, cu un mic spațiu de relaxare format din două – trei scaune și o măsuță de bar
  • fotolii puf comode, o măsuță joasă, acoperiș din pânză pentru umbră
  • fotolii și masă în culori deschise (alb, galben, verde pal)
  • mobilier metalic, plante cu frunze mari
  • mobilier din rafie, plante cu frunze subțiri
scaun puf multicolor pentru terasa

Deoarece nu ai șansa de a folosi mult mobilier sau decorațiuni, fiecare detaliu pe care îl adaugi terasei tale este foarte important. De aceea ar trebui să alegi doar mobilier stilat și iconic, pentru amenajarea unui balcon luxos. Sau poți îmbogăți decorul pictând mobilierul existent în culori izbitoare și folosind țesături cu model.